Går det an å gjøre husvask gøy..?

Er du som meg er du ikke av typen som smører på seg det feiteste gliset når støvsugeren, moppen og vaskebøtta dras fram fra en bortgjemt krok. Denne gangen tenkte jeg å prøve og gjøre noe morsomt ut av det, og skrive en  steg-for-steg-beskrivelse av hvordan man kan vaske sin boenhet, så kanskje jobben går litt fortere!  Merk at denne beskrivelsen er tilpasset en leilighet tilsvarende den vi bor i, så tilpass den etter behov for din boenhet.

Først av alt setter du på litt energisk musikk, som holder humøret ditt oppe. Så finner du fram det du mener du måtte trenge av vaskeutstyr og vaskemidler. Nå er du klar!

Vennligst merk at man alltid starter øverst (eller så langt opp man rekker), og vasker seg nedover. Vi vil da ikke måtte vaske gulvet to ganger! Generelt for alle rommene gjelder også å fjerne så mange objekter som mulig fra gulvet, for å gjøre støvsuging og gulvvask vesentlig lettere.

Rom 1: Kjøkkenet

Rydd bort eventuell mat som står framme etter tidligere måltider, det være seg om den skal i kjøleskap, matskap eller søpla. Ta et kritisk blikk inn i kjøleskapet etter eventuelle matvarer som har sett bedre dager.

Sveip over leiligheten på jakt etter oppvask på rømmen, før du setter på oppvaskmaskinen (skriv en post-it til samboeren om at han må fylle på med salt i oppvaskmaskinen, da jeg selv ikke aner hvor saltet skal være og lampa lyser). Vær svært oppmerksom, oppvasken er slu og kan gjemme seg hvor som helst! Og glem ikke tannglassene på badet, de trenger også en vask!

Rydd deretter bort eventuelle feilplasserte objekter på kjøkkenet, før du tørker av alle åpne flater og tar ut søpla. Legg eventuelle udefinerte objekter på et samlet sted, slik at samboeren kan bistå med å avdekke deres identitet og tilhørighet når han kommer hjem.

Rom 2: Soverommet

Plukk opp klesvask fra gulvet og sleng det hvor som helst på badet, det skal du uansett rydde etterpå. Kast eventuelle snytefiller og andre filler du skulle finne, og dra støvkluten godt over vinduskarmen. Sistnevnte er særs viktig nå i disse pollentider, og kan gjerne gjentas flere ganger i uka.

Irriter deg over samboerens mangel på forståelse for at rene klær skal inn i klesskapet og ikke på kommoden, før du vurderer om du er i godt nok humør til å være så elskverdig at du rydder det bort for han. Her velger jeg ofte å følge min mors eksempel fra jeg var ung og det lå rene klær over halve soverommet: La dem ligge og håp at vedkommende en vakker dag (eller regnværsdag, for den saks skyld), tar hintet og rydder dem bort helt av seg selv. Vær oppmerksom på at dette kan ta noe tid, så vær tålmodig.

Vurder om sengetøyet bør skiftes. Husk at du tilbringer store deler av livet ditt i senga, så det er greit å ha det rent der! Det er også yndlingsstedet til mange andre bittebittebittemå vesener, som du kanskje har lyst til å jage ut med jevne mellomrom. Du burde i hvert fall ha lyst til å gjøre det, for din egen del.

Rom 3: Badet

Start med å sveipe over gjenværende deler av leiligheten på jakt etter klesvask. Den er minst like slu som oppvasken, om ikke verre! Sett deretter på vaskemaskinen, og sleng resten av skittentøyet i skittentøyskurven. Snakk gjerne høyt med deg selv om hvor vanskelig det er å slenge skittentøyet dit det skal med en gang, men det spørs om det kommer til å hjelpe noe særlig.

Når skittentøyet er ute av vegen er det tid for å få et overblikk over resten av krigsområdet. Ta et overblikk, pust overdrevent oppgitt et par ganger, før du tar deg en dopause og benytter muligheten til å sjekke facebook på mobilen samtidig.

Ettersom jeg ikke rekker opp til toppen av skapet på badet, skriver jeg en post-it til samboeren om at han må hjelpe meg med det. Deretter tar jeg for meg speilet. Nå er jeg så heldig at jeg har en helt fantastisk klut som jeg bare vrir opp i lunkent vann og drar over, så er det rent og uten skjolder. True story.

Nå sprayer du do-rens-guffe i do, så den får virke litt.

Så er det benken sin tur. Og her hjelper det ikke med fantastiske kluter! Flytt unna absolutt alt som befinner seg på benken, slik at den kan vaskes. Flytt deretter tilbake det som faktisk skal stå på benken og rydd bort det som ikke skal være der. Her er det også en mulighet for å finne flere udefinerte objekter, på lik linje som på kjøkkenet. Legg disse objektene sammen med de du allerede har funnet, for senere klassifisering og bortrydding.

Nå har do-rens-guffa virket lenge nok, så nå er det fram med dobørsten! Skur doen innvendig, få bort alle synlige og usynlige flekker du måtte forestille deg, før du spyler ned og beskuer den hvite skjønnheten. Glem for all del ikke resten av klosettet, her er det kjekt med en god spray og papir. En klut vil jo bli..æsj. Når du så er ferdig med hele den luksuriøse innretningen, bør du også være den første til å benytte deg av den. Ta deg ei dopause, så får du kommet a jour med wordfeud også.

Når du nå titter rundt deg igjen og ser dusjen, er det to muligheter:

1. Du kan ta den med det samme

2. Du kan ta den til slutt, like før du selv tar deg en dusj. Og tro meg - du vil ta deg en dusj når du er ferdig med all vaskingen!

Som du da sikkert skjønner er det sistnevnte som gjelder for min del, men samme prosedyre uansett når man gjør det. Spray på med en god spray, eller eventuell eddikvann. Eddikvannet vil skape en hinne inne i dusjen som gjør det vanskeligere for saker og ting å feste seg, slik som for eksempel balsamrester. La det virke litt, før du finner fram en avlagt oppvaskbørste og skurer i veg. Her kan kan også bruke en skuresvamp, og det kan være kjekt med en avlagt tannbørste for vanskelige kroker. Når du er ferdig med skuringen dusjer du over hele kabinettet, så har du en ren dusj!

Husk også å ta ut søpla, etter at du har krabbet rundt på gulvet og plukket opp eventuelle q-tips og annet søppel som kan skape trøbbel for støvsugeren.

Rom 4: Stua

Jeg venter med hensikt til slutt med dette rommet. Er stua ryddig frister det mer å sette seg ned og gjøre andre ting. Det er derfor svært så hensiktsmessig å vente med den til slutt! I vår leilighet inngår også gangen i stua, men vi er faktisk - stort sett - flinke til å henge opp jakker og sette sko på plass.

Begynn med en rydderunde. Legg ting dit de skal være (inkludert rene klær, for de som måtte ha klær hengende til tørk i stua), kast det som er søppel, og legg udefinerte objekter sammen med de andre du har funnet. Når du så har gjenoppdaget alle de åpne flatene i stua - gå til angrep med støvkluten. Og glem ikke vinduskarmer, gulvlister og stikkontakter! Skulle du komme over eventuelle døende planter, forsøk et gjenopplivningsforsøk ved å vanne dem - det er svært ofte nettopp det de trenger.

Du kan på nåværende tidspunkt kanskje skimte sollyset gjennom persiennene, men for å spare deg selv for å vaske vinduer vil jeg anbefale deg å ikke åpne persiennene. Skitne vinduer er nemlig svært synlige i sollys!

Klar for finalen!

Nå bør alt være klart for å dra fram alle kjæledyrs favoritt: Støvsugeren! Plugg den i stikkontakta og ta deg en runddans med den. Husk sofaputene, samt inni og under alle kriker og kroker!

Når så støvsugingen er unnagjort (det burde ikke ta alt for lang tid, hvis du har vært flink til å flytte ting opp fra gulvet underveis i ryddingen og støvtørkingen ellers i leiligheten), er det tid for den store finalen: Gulvvask! Fram med moppen og vaskebøtta, og skur i veg! Glem ikke å legge merke til den friske lukta som etter hvert legger seg over leiligheten, og nyt følelsen av en så og si nyvasket leilighet.

Etter at all rydding, støvsuging og vasking er unnagjort er det bare å sette tilbake igjen det som eventuelt er flyttet på for å få bedre plass på gulvet, ta seg en velfortjent dusj (ikke glem å vaske dusjen, hvis du ikke allerede har gjort det!), og deretter gjøre akkurat hva søren du vil resten av dagen - med god samvittighet!

3 kommentarer

jepp,sett på radio NRJ (på nettradio om du ikke har på radio) på full guffe og finn gla`rytmen i deg,så går husarbeidet som en lek =)
Jeg syns alltid husarbeid er artig, jeg :D

Lizbethosnes.com - En ærlighetsblogg. Min hverdag med mine interesser, og lidelsen Anorexia Nervosa. Lizbethosnes.com

Bamboneyeho

18.05.2012 kl.19:35

Ja, det synes jeg...med rett holdning og musikk i bakgrunn:=) Elsker husvask...men er kanskje fordi æ e besatt av ryddinga? HA EN FLOTT DAG VIDERE:=)

Skriv en ny kommentar

Linn-Anita

Linn-Anita

28, Hamar

Navnet er Linn-Anita! Lita, men stor jente med sterke meninger om så mangt. Tar ofte utfordringer på strak arm, og har alltid ment at ærlighet varer lengst! Blogger om det som faller meg inn der og da :) Bildene jeg tar selv er enten tatt med Nikon D90 eller mobiltelefon, litt etter hva jeg har for hånden. Jeg vil for ordens skyld understreke at alle mine innlegg er skrevet av meg som privatperson, ikke som representant for noen av de verv eller arbeidsforhold jeg har.

Kategorier

Arkiv

hits